marți, 29 aprilie 2014

Cum alegi un cort?


Cand iti iei casa in spinare, ea trebuie sa fie cat mai usoara, sa te protejeze de vant, ploaie, frig si insecte nedorite.

Inainte sa alegi un cort, iata care sunt intrebarile pe care trebuie sa ti le pui:

1. Unde ai de gand sa mergi si care sunt conditiile cele mai dificile pe care le poti intalni acolo
2. In ce sezon / sezoane intentionezi sa folosesti cortul
3. Cate persoane o sa foloseasca cortul

Cortul potrivit pentru locul potrivit!

Trebuie sa iei in calcul conditiile cele mai grele pe care le poti intalni, in functie de locul in care urmeaza sa pleci, te poti orienta in prima faza dupa urmatoarele:

- intr-o zona uscata si secetoasa ai nevoie de un cort bine ventilat cu geamuri mari pentru aerisire si plasa de tantari la intrare.
- pentru campari indelungate, ai nevoie de mai mult spatiu.

Ce informatii iti ofera producatorul?

Informatiile pe care de regula le gasesti la descrierea corturilor, furnizate de producator iti spun urmatoarele:

1. Greutatea cortului impachetat (include toate accesoriile)
2. Numarul persoanelor : este numarul total de persoane care incap in cort (aici te poti orienta foarte usor si dupa suprafata spatiului de dormit si a verandei).
3. Dimensiunea pachetului este dimensiunea cortului impachetat in husa de transport
4. Materialul betelor: in functie de acesta iti dai seama care sunt mai rezistente si care adauga greutate in plus.
5. Numarul betelor te ajuta sa-ti faci o idee despre stabilitatea cortului. Cu cat numarul acestora este mai mare cu atat este mai stabil.
6. Folia exterioara o alegi in functie de gradul de impermeabilitat. Ca si material de regula este vorba de nylon.
7. Folia interioara trebuie sa fie intodeauna dintr-un material respirabil.
8. Podeaua sau folia de sol este un nylon cu o rezistenta mult mai mare la apa.
9. Numarul intrarilor variaza, recomandate sunt corturile cu 2 intrari deoarece nu incomodezi atunci cand vrei sa intri sau sa iesi.

Un cort de 3 sezoane sau de 4 sezoane?

Acestea sunt cele 2 categorii principale: cele de 3 sezoane sunt recomandate pentru ture de primavara, vara si toamna in timp ce corturile de 4 sezoane rezista la zapada si vant puternic.

Cum iti dai seama care este marimea cortului de care ai nevoie? Pentru a vedea de cat spatiu ai nevoie, trebuie sa-ti masori salteaua, iar latimea este cel mai important factor. Acum ai o idee despre suprafata necesara poti sa treci la urmatoarele caracteristici ale cortului :)

Tu cum te orientezi in alegerea cortului?

Iata si alte criterii de alegere a unui cort: http://bit.ly/1mUdnPu


miercuri, 16 aprilie 2014

Review geaca Bergans Microlight


Daca nu ati auzit pana acum de Bergans, cu siguranta veti dori sa cunoasteti toate produsele lor, e suficient sa testati unul.

Geaca Bergans Microlight!


Recomandata pentru toate activitatile care necesita o buna protectie la vant. E realizata din material cu elasticitate in 4 directii, un material stretch care respinge apa. 

Extrem de usoara, doar 240g, are o buna respirabilitate, se usuca repede si incape in buzunarul mic al unui rucsac. Are o gluga care este compatibila cu casca si e reglabila. 

Buzunarele laterale (2) sunt cu interior din plasa ceea ce sporeste respirabilitatea. Unul dintre buzunarele frontale functioneaza ca si husa de transport. Spatele este ceva mai lung, si esti protejat pentru orice activitate. 

Potrivita pentru ture cu bicicleta pentru ca are o greutate mica si se aduna intr-un pachet cu volum mic. Te protejeaza de vant cu o gluga reglabila si un material prin care NU trece frigul sau vantul. Iti permite sa te misti cum doresti si sa tii apa la distanta. 

marți, 8 aprilie 2014

Anul acesta, 4 zile la munte la 2400 altitudine!

Sursa imagine: proalpin.ro/blog

Ma pregatesc de o drumetie montana de 4 zile in plina primavara la 2400 m, pe un traseu mediu spre dificil si incep sa ma pregatesc de plecare. Voi dormi la cort! Trebuie sa-mi lamuresc insa cateva aspecte legate de ce echipament iau cu mine si cum il organizez in rucsac. Am intrebat in stanga si in dreapta, am cautat informatii pe forumuri, asociatii si grupuri montane si iata la ce concluzie am ajuns:

Nu pot sa plec fara...

1. Cort, sac de dormit si rucsac (40 - 60 L)
2. Bocanci de munte, de 3 sezoane 
3. Imbracaminte: pantaloni de trekking, polar, geaca impermeabila, caciula, manusi, haine de schimb, pelerina de ploaie
4. Trusa medicala, frontala, arzator si butelie, rezervor de apa si crema cu protectie solara, vase de gatit
5. Aparat foto, bete trekking, ochelari de soare :)

Cred ca e bine pana aici, insa cum le asez in rucsac?

Dupa cateva investigatii, am aflat ca e foarte simplu daca ma orientez dupa 3 pasi:

Pasul 1: Partea de jos a rucsacului va fi ocupata cu sacul de dormit..si daca mai pot adauga ceva vor fi hainele de schimb sau alte lucruri pe care nu le folosesc decat seara.  
Pasul 2: Partea de mijloc, unde voi pune lucrurile grele: cortul, rezervorul cu apa, mancarea, accesoriile de gatit. Aici trebuie sa am grija sa echilibrez rucsacul pe cat se poate :)
Pasul 3: Partea superioara, aici voi pune geaca de ploaie, trusa de prim ajutor si batoanele energizante :). In functie de spatiul care mai ramane voi adauga si alte lucruri care sa nu cantareasca prea mult!

In speranta ca voi primi sfaturi utile, am rezumat in acest articol informatiile pe care le-am gasit. 

Daca ai fi in locul meu, tu ce ai mai adauga, cum le-ai aranja?


duminică, 6 aprilie 2014

Cum alegi un sac de dormit?

Daca ai ales sa dormi in cort sau in refugiu cu siguranta ti-ai dat seama ca ai nevoie de un sac de dormit. Ce trebuie sa faca un sac de dormit? Sa pastreze cat mai mult timp caldura emanata de corpul tau. Un strat de aer cald care se formeaza in jurul tau este ceea ce te protejeaza de mediul exterior.
Inainte de a incepe sa cauti lamureste urmatoarele aspecte: in ce anotimp vrei sa-l folosesti, in ce zona (la munte sau la mare) si la ce altitudine (500 m sau 2500 m). Orienteaza-te dupa temperatura din timpul noptii.

Dupa ce ai lamurit aceste aspecte, urmareste urmatorii pasi:

Pasul 1: Alege temperatura potrivita!

1. Te orientezi dupa datele producatorului

Pe fiecare sac de dormit este mentionat intervalul de temperatura in care esti protejat (temperatura maxima, temperatura de confort si temperatura minima). Trebuie sa te orientezi dupa temperatura de confort, fiind acea temperatura la care nu-ti este nici cald, nici frig.

2. Te orientezi dupa organismul tau

 Zonele termice sunt stabilite de producator pentru persoanele cu o conditie fizica medie, insa trebuie sa iei in calcul si obiceiurile tale: metabolismul si circulatia sanguina. Din experienta, recomand sa alegi cu 2 -3 grade in plus fata de cat estimezi temperatura. Asta luand in calcul faptul ca atunci cand esti obosit sau infometat simti mai tare frigul.

Pasul 2: Alege umplutura

Sacul de dormit ocupa cel mai mult spatiu in rucsac, iar greutatea si volumul acestuia depind in primul rand de umplutura.

1. Sac de dormit cu  umplutura naturala (puf de gasca) 

Daca este un puf de calitate, acesta asigura o incalzire rapida, o greutate mica si un volum mic (puful este foarte compresibil). Isi pierde capacitatea de izolare daca devine umed si dureaza mai mult pana se usuca.
Daca obisnuiesti sa mergi la altitudini mari un sac de dormit cu puf este recomandat din motive de greutate si temperatura, chiar daca pretul este ceva mai mare.

2. Sac de dormit cu umplutura sintetica!

Nu izoleaza la fel de bine ca puful insa are o durata de viata mai lunga. Are un pret mai accesibil insa de fiecare data cand este introdus in sacul de compresie isi pierde din capacitatea de izolare.

Pasul 3: Alege forma!

Mumie sau plapuma (dreptunghiulare)? Daca vrei sa-ti fie cald, sa ocupe putin spatiu si sa aiba o greutate mai mica alege-l pe cel tip mumie. Cel de tip plapuma este mai mult pentru vara si il poti folosi ca si patura la nevoie. 

Un sac de dormit la care ma uit de ceva vreme e Vango Venom 300, l-a utilizat cineva?