duminică, 6 aprilie 2014

Cum alegi un sac de dormit?

Daca ai ales sa dormi in cort sau in refugiu cu siguranta ti-ai dat seama ca ai nevoie de un sac de dormit. Ce trebuie sa faca un sac de dormit? Sa pastreze cat mai mult timp caldura emanata de corpul tau. Un strat de aer cald care se formeaza in jurul tau este ceea ce te protejeaza de mediul exterior.
Inainte de a incepe sa cauti lamureste urmatoarele aspecte: in ce anotimp vrei sa-l folosesti, in ce zona (la munte sau la mare) si la ce altitudine (500 m sau 2500 m). Orienteaza-te dupa temperatura din timpul noptii.

Dupa ce ai lamurit aceste aspecte, urmareste urmatorii pasi:

Pasul 1: Alege temperatura potrivita!

1. Te orientezi dupa datele producatorului

Pe fiecare sac de dormit este mentionat intervalul de temperatura in care esti protejat (temperatura maxima, temperatura de confort si temperatura minima). Trebuie sa te orientezi dupa temperatura de confort, fiind acea temperatura la care nu-ti este nici cald, nici frig.

2. Te orientezi dupa organismul tau

 Zonele termice sunt stabilite de producator pentru persoanele cu o conditie fizica medie, insa trebuie sa iei in calcul si obiceiurile tale: metabolismul si circulatia sanguina. Din experienta, recomand sa alegi cu 2 -3 grade in plus fata de cat estimezi temperatura. Asta luand in calcul faptul ca atunci cand esti obosit sau infometat simti mai tare frigul.

Pasul 2: Alege umplutura

Sacul de dormit ocupa cel mai mult spatiu in rucsac, iar greutatea si volumul acestuia depind in primul rand de umplutura.

1. Sac de dormit cu  umplutura naturala (puf de gasca) 

Daca este un puf de calitate, acesta asigura o incalzire rapida, o greutate mica si un volum mic (puful este foarte compresibil). Isi pierde capacitatea de izolare daca devine umed si dureaza mai mult pana se usuca.
Daca obisnuiesti sa mergi la altitudini mari un sac de dormit cu puf este recomandat din motive de greutate si temperatura, chiar daca pretul este ceva mai mare.

2. Sac de dormit cu umplutura sintetica!

Nu izoleaza la fel de bine ca puful insa are o durata de viata mai lunga. Are un pret mai accesibil insa de fiecare data cand este introdus in sacul de compresie isi pierde din capacitatea de izolare.

Pasul 3: Alege forma!

Mumie sau plapuma (dreptunghiulare)? Daca vrei sa-ti fie cald, sa ocupe putin spatiu si sa aiba o greutate mai mica alege-l pe cel tip mumie. Cel de tip plapuma este mai mult pentru vara si il poti folosi ca si patura la nevoie. 

Un sac de dormit la care ma uit de ceva vreme e Vango Venom 300, l-a utilizat cineva? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu