luni, 24 martie 2014

Bocanci de munte - echipament fara de care nu poti pleca la drum!


Acestia se impart in 4 mari categorii iar materialele folosite sunt in functie de destinatia lor:

1. Bocanci de munte pentru drumuri forestiere
2. Bocanci de munte pentru altitudini mici
3. Bocanci de munte pentru drumetii montane la altitudini mari
4. Bocanci pentru alpinism (pentru gheata, zapada, frig)

Talpa

A. Rezistenta la alunecare

Aderenta medie, este ceruta pe terenurile dificile cu denivelari si pietrisuri unde probabilitatea sa aluneci este mare. Cauti un grad mare de aderenta pentru expeditiile la altitudini mari, unde intalnesti zapada si gheata iar posibilitatea de atasare a coltarilor este necesara. Daca te plimbi pe drumuri forestiere sau pajisti, gradul de aderenta nu este un criteriu neaparat. Forma pe care o are talpa diferentiaza gradul de aderenta.Un profil din cauciuc cu calupuri mari asigura aderenta pe zapada si gheata.

B. Amortizarea socurilor

Absolut necesara la drumetiile desfasurate la altitudini mari. Aceasta se realizeaza prin lamela asezata intre straturile talpii (de tip EVA sau poliuretan). 

C. Materialul exterior

Pentru cei usori, se poate opta pentru material textil, cum este nylonul. La altitutini mici, o combinatie de piele si nylon, iar la altitudini mari si in expeditii, neaparat se opteaza pentru piele. Cu cat urcam in altitudine, greutatea bocancului creste, materialele fiind suplimentate pentru o protectie mai buna.

D. Materialul interior 

Completeaza de cele mai multe ori membrana si este vorba de nylon sau piele. Se gaseste frecvent amestecul de nylon si piele, care asigura respirabilitate si alaturi de membrana care elimina transpiratia catre exterior.

Tu ce bocanci de munte alegi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu